Hästpass

SQHA har valt att ha en subvention för sina medlemmar på priserna för hästpass. Denna service ses som en av förmånerna som SQHA ger till sina medlemmar. Mer info om hur man blir medlem i SQHA finns i menyn till vänster. Alla priser nedan är exkl. porto samt Postnords avgifter för rekommenderat och postförskott.

Prislista 2019

Alla priser nedan är exkl. porto samt Postnords avgifter, vilket för närvarande är totalt 217 kr 

 SQHA medlem Ej medlem 
Hästpass Grund 
komplett ansökan
inkommen före 15/11
hästens födelseår, eller 30 dagar efter importdatum
600kr700kr
Hästpass Övriga 800kr900kr
Tilläggsregistrering
för häst med
utländskt pass
600 kr700 kr
Duplikat 1100 kr 1200 kr
Rush Fee 200 kr 250 kr
Ändringar i passet, 
t.ex. kastrering, tas ur
livsmedelskedjan
500 kr 600 kr
   

Vill man bli medlem i SQHA tillkommer medlemsavgiften på 300 kr (vuxen) eller 150 kr (ungdom) som betalas samtidigt med passavgiften. 

Alla hästpass skickas ut rekommenderat eftersom det är en värdehandling.  Dessutom skickas de mot postförskott så att man betalar när man hämtar ut dem. På vanliga pass är tillverkningstiden max 6 veckor men väljer man att betala till sk. Rush Fee så är man garanterad att få passet inom 2 veckor. För duplikat är tillverkningtiden 8 veckor, ändringar och tilläggsregistreringar tar max 6 veckor.  

Hur ansöker man om hästpass?
Så här ansöker du om hästpass till din häst: 
1. Registrera hästen samt ev. ägarbyte i AQHAHästpass utfärdas bara till hästar som är registrerade i AQHA, American Quarter Horse Association.
Det är endast den registrerade hästägaren som kan ansöka om ett hästpass, därför måste den som ansöker om hästpasset vara samma person som står som ägare på hästens AQHA registreringsbevis. Mer info om hur man registrerar ett ägarbyte hos AQHA finns HÄR

2. Chipmärkning och konturdiagram
Innan ansökan om hästpass kan skickas in måste en godkänd chipmärkare och ID-kontrollant tas ut för att få ett konturdiagram på hästen samt få den chipmärkt. Mer information om Chipmärkning finns under Hästpass i menyn här ovan. Godkända chipmärkare och ID-kontrollanter hittar du: HÄR 

3. Ansökan
När de två översta stegen är avklarade är det dags att fylla i en passansökaningsblankett som du hittar HÄR. Därefter är det bara att skicka in en komplett passansökan som ska innehålla: Hästens AQHA registreringsbevis i orginal, passansökningsblankett, konturdiagram, chipmärkningsrapporten och kuvert med tagel samt ev. kastreringsintyg (om hästen blivit kastrerad och ej står som Gelding på registreringsbeviset) Den kompletta passansökan skickas till:

SQHA c/o 
Malin Fahlesson 
Berg Bredegården 2 
541 97 Lerdala          
073-685 51 92